10 Resipi Biskut Raya Tradisional Yang Sentiasa Menjadi Pilihan Tetamu Di Aidilfitri.
1. BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
185gm tepung gandum
95gm gula
125gm marjerin
86gm tepung kastad
1/2 sudu teh vanila
Coklat urai secukupnya
Cawan kertas secukupnya
Pemarut berlubang kecil
CARA MEMASAK:
1. Pukul marjerin, gula dan esen vanila hingga hancur dan sedikit kembang.
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung kastad. Uli hingga sebati.
3. Ambil sedikit adunan, kepalkan dan parut menggunakan pemarut ke dalam dulang.
4. Isikan parutan doh ke dalam cawan kertas dan taburkan coklat urai dengan secukupnya.
5. Bakar selama 29-25 dengan suhu 160C.
2. BISKUT TART NANGKA
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
135gm marjerin sejuk
180ml air berais
1/2 sudu teh garam
Jem nangka secukupnya
Kuning telur secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Ramas marjerin di dalam tepung gandum sehingga menjadi seakan serbuk roti.
2. Tambah air berais sedikit demi sedikit dan uli tepung sehingga menjadi doh. Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
3. Ambil sedikit doh dan terapkan ke dalam acuan tat yang telah disapu dengan sedikit marjerin.
4. Sudukan sedikit jem dan tutup permukaan tat dengan lebihan doh yang diterap mengikut kreativiti anda. Sapukan sedikit kuning telur di permukaan tat.
5. Bakar pada suhu 190C selama 40-45 minit atau sehingga masak.
3. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung
gandum
50gm gula aising
1/2 tin kecil minyak sapi
BAHAN INTI:
100gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak
65gm gula aising
BAHAN SALUTAN:
Gula aising secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung ke dalam kuali. Sangai seketika kemudian ayak bersama gula aising.
2. Gaul campuran tepung bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
3. bagi menyediakan inti, kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula aising.
4. Ambil doh, leperkan dan sudukan inti kacang di tengahnya. Bentukkan doh menjadi bentuk bujur.
5. Susun biskut di atas loyang dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
6. Sejukkan biskut seketika dan salutkan dengan gula aising.
7. Sedia untuk dinikmati.
4. BISKUT BANGKIT KELAPA

BAHAN-BAHAN:
160gm tepung ubi
30gm tepung gandum
100gm gula halus
1 biji kuning telur
90gm santan pekat
1/4 sudu teh serbuk penaik
CARA MEMASAK:
1. Goreng tepung ubi dan tepung gandum seketika.
2. Kemudian campurkan tepung tadi bersama gula dan juga serbuk penaik.
3. Pukul kuning telur sehingga kembang lalu dimasukkan ke dalam bekas berisi tepung. Masukkan juga santan sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh lembut.
4. Canai doh dan terap mengikut acuan yang digemari.
5. Bakar pada suhu 160C lebih kurang selama 20-25 minit.
5. BISKUT TAT RAGA NANAS

BAHAN-BAHAN:
125gm marjerin
185gm tepung gandum
100gm gula
86gm tepung kastad
1/2 sudu teh esn vanila
Jem nanas secukupnya
Sedikit kuning telur | hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul gula dan marjerin sehingga sedikit kembang. Masukkan tepung gandum, tepung kastad dan esen vanila. Gaul hingga sebati.
2. Canai dan terap doh menggunakan acuan tat. Letakkan jem nanas di tengahnya.
3. Potong sedikit doh menjadi bentuk memanjang dan letakkan di atas jem. Sapu sedikit kuning telur.
4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
dan
50gm gula aising
1/2 tin kecil minyak sapi
BAHAN INTI:
100gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak
65gm gula aising
BAHAN SALUTAN:
Gula aising secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung ke dalam kuali. Sangai seketika kemudian ayak bersama gula aising.
2. Gaul campuran tepung bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
3. bagi menyediakan inti, kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula aising.
4. Ambil doh, leperkan dan sudukan inti kacang di tengahnya. Bentukkan doh menjadi bentuk bujur.
5. Susun biskut di atas loyang dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
6. Sejukkan biskut seketika dan salutkan dengan gula aising.
7. Sedia untuk dinikmati.
4. BISKUT BANGKIT KELAPA
BAHAN-BAHAN:
160gm tepung ubi
30gm tepung gandum
100gm gula halus
1 biji kuning telur
90gm santan pekat
1/4 sudu teh serbuk penaik
CARA MEMASAK:
1. Goreng tepung ubi dan tepung gandum seketika.
2. Kemudian campurkan tepung tadi bersama gula dan juga serbuk penaik.
3. Pukul kuning telur sehingga kembang lalu dimasukkan ke dalam bekas berisi tepung. Masukkan juga santan sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh lembut.
4. Canai doh dan terap mengikut acuan yang digemari.
5. Bakar pada suhu 160C lebih kurang selama 20-25 minit.
5. BISKUT TAT RAGA NANAS
BAHAN-BAHAN:
125gm marjerin
185gm tepung gandum
100gm gula
86gm tepung kastad
1/2 sudu teh esn vanila
Jem nanas secukupnya
Sedikit kuning telur | hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul gula dan marjerin sehingga sedikit kembang. Masukkan tepung gandum, tepung kastad dan esen vanila. Gaul hingga sebati.
2. Canai dan terap doh menggunakan acuan tat. Letakkan jem nanas di tengahnya.
3. Potong sedikit doh menjadi bentuk memanjang dan letakkan di atas jem. Sapu sedikit kuning telur.
4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
0 Response to "10 Resipi Biskut Raya Tradisional Yang Sentiasa Menjadi Pilihan Tetamu Di Aidilfitri."
Posting Komentar