
6. BISKUT BUAH CAMPUR

BAHAN-BAHAN:
95gm marjerin
125gm tepung gandum
105gm tepung jagung
60gm gula
1/2 sudu teh esen vanila
2 biji telur
80gm buah-buahan kering campuran
Sedikit kuning telur | hiasan
CARA MEMASAK:
1. Putar mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan pukul seketika. Kemudian masukkan esen vanila dan buah-buahan kering.
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.
3. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan susun di atas dulang pembakar. Tekan sedikit menggunakan garfu dan sapu sedikit kuning telur.
4. Bakar biskut selama 20 minit dengan suhu 160C.
7. BISKUT ULAS LIMAU

BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
210gm tepung jagung
185gm marjerin
95gm gula halus
1 sudu teh esen vanila
50ml jus limau Sunkist
Sedikit pewarna kuning
4 biji telur kuning
1 biji telur | sapuan pada biskut
CARA MEMASAK:
1. Pukul marjerin dan gula sebati. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanila. Gaul rata.
2. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul dan masukkan jus limau Sunkist. Uli hingga sebati.
3. Titiskan sedikit pewarna kuning untuk mendapatkan warna yang cantik.
4. Canai doh dan terapkan acuan berbentuk ulas limau.
5. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
8. BISKUT BEBOLA CORNFLAKES

BAHAN-BAHAN:
95gm marjerin
105gm tepung jagung
90gm tepung gandum
95gm gula kastor
1 sudu teh esen
vanila
2 biji kuning telur
80gm cornflakes | dikisar kasar
100gm conflakes | salutan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentea, gula, telur dan esen vanila sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan cornflakes kisar. Uli hingga semua bahan sekata.
3. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Golek di dalam mangkuk berisi conflakes dan susun diatas dulang pembakar.
4. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
9. BISKUT MAHKOTA PERMATA

BAHAN-BAHAN:
140gm marjerin
125gm tepung gandum
105gm tepung agndum
80gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Ceri merah dan ceri hijau secukupnya
Kuning telur untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula hingga agak kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Gaul sebati.
3. Tambahkan tepung agndum dan tepung jagung. Uli sehingga menjadi doh.
4. Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk mahkota. Sapu kuning telur dan atur ceri merah dan hijau di atasnya.
5. Bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit.
10. BISKUT KELAPA

BAHAN-BAHAN:
230gm marjerin
125gm tepung gandum
60gm gula halus
105 tepung jagung
1 sudun teh esen vanila
2 biji kuning telur
50gm kelapa parut kering | dalam tin
50gm kelapa kering | hiasan
Putih telur secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul gula dan marjerin sehingga hancur dan sebati. Masukkan telur serta esen vanila.
2. Ayak tepung gandum dan tepung jagung. Masukkan ke dalam adunan marjerin tadi. Tambah kelapa parut. Gaul sebati.
3. Canai doh dan terapkan dengan acuan yang bersuaian. Sususn di atas dulang pembakar.
4. Sapukan putih telur dan tabor kelapa kering sebagai hiasan.
5. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
<<< Back
dan
2 biji kuning telur
80gm cornflakes | dikisar kasar
100gm conflakes | salutan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentea, gula, telur dan esen vanila sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan cornflakes kisar. Uli hingga semua bahan sekata.
3. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Golek di dalam mangkuk berisi conflakes dan susun diatas dulang pembakar.
4. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
9. BISKUT MAHKOTA PERMATA

BAHAN-BAHAN:
140gm marjerin
125gm tepung gandum
105gm tepung agndum
80gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
Ceri merah dan ceri hijau secukupnya
Kuning telur untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula hingga agak kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Gaul sebati.
3. Tambahkan tepung agndum dan tepung jagung. Uli sehingga menjadi doh.
4. Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk mahkota. Sapu kuning telur dan atur ceri merah dan hijau di atasnya.
5. Bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit.
10. BISKUT KELAPA

BAHAN-BAHAN:
230gm marjerin
125gm tepung gandum
60gm gula halus
105 tepung jagung
1 sudun teh esen vanila
2 biji kuning telur
50gm kelapa parut kering | dalam tin
50gm kelapa kering | hiasan
Putih telur secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul gula dan marjerin sehingga hancur dan sebati. Masukkan telur serta esen vanila.
2. Ayak tepung gandum dan tepung jagung. Masukkan ke dalam adunan marjerin tadi. Tambah kelapa parut. Gaul sebati.
3. Canai doh dan terapkan dengan acuan yang bersuaian. Sususn di atas dulang pembakar.
4. Sapukan putih telur dan tabor kelapa kering sebagai hiasan.
5. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
<<< Back
0 Response to "10 Resipi Biskut Raya Tradisional Yang Sentiasa Menjadi Pilihan Tetamu Di Aidilfitri.page 2"
Posting Komentar