Sedapnya ICT Ni. Segar, Isi Yang Manis Dan Lembut, Tepung Rangup. Perghh..Memang Layan!


Andai lalu di pesisir pantai Terengganu, tidak sah jika tidak singgah untuk menjamu selera di deretan kedai yang menjual hidangan celup tepung yang sangat popular ini.





Bagi penggemar hidangan ikan celup tepung, pasti memahami nikmat dan keenakan hidangan ini. Andai lalu di pesisir pantai Terengganu, tidak sah
jika tidak singgah untuk menjamu selera di deretan kedai yang menjual hidangan celup tepung yang sangat popular ini. Bagi yang ingin nak cuba buat sendiri di rumah, bolehlah mencuba resipi perkongsian dari saudari Ummi Hana ini. Selamat mencuba!



BAHAN-BAHAN:
1 paket tepung beras
2 biji telur
3 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu makan air kapur
Garam secukup rasa
Air ais | agak tepung tu tak cair dan tak pekat



CARA MEMASAK:

1. Satukan tepung beras,serbuk knyit dan garam. Gaul sebati.

2. Masukkan air ais mengikut kepekatan yang sesuai.

3. Masukkan telur dan air kapur. Gaul sebati.

4. Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak pada kepanasan sederhana dan goreng ikan hingga garing.

5. Angkat dan toskan minyak. Enak dinikmati bersama sos.



INFO :

1. Air ais membantu merangupkan lagi tepung salutan.

2. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum memasukkan ikan supaya tepung akan berkerak cantik.



Kredit gambar & resipi: Ummi Hana via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
dan

Related Posts :

0 Response to "Sedapnya ICT Ni. Segar, Isi Yang Manis Dan Lembut, Tepung Rangup. Perghh..Memang Layan!"

Posting Komentar