
Resepi Daging Masak Kicap
BAHAN-BAHAN :
- 500gm daging lembu
- 2 sudu besar serbuk kurma
- 4 sudu besar sos tiram
- 6 sudu besar kicap manis
- 2 sudu kicap cair
sans-serif;">4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
2cm lengkuas
1 biji cili capsicum
1 biji bawang besar
3 biji ubi kentang
Air secukupnya
dan
CARA MEMASAK : Potong daging menjadi ketulan kecil kemudian dibasuh bersih ditos dan ketepikan dulu . Kupas ubi kentang dan dipotong . Goreng ubi kentang sehingga masak kemudian diketepikan dulu . Potong bawang besar serta cili capsicum. Kupas semua bawang , lengkuas dan halia kemudian dikisar lumat .
Panaskan minyak secukupnya dalam kuali , tumis semua bahan kisar sehingga wangi dan terus masukkan serbuk kurma yang dibancuh dengan sedikit air . Bila serbuk kurma dah masak serta terbit minyak baru la dimasukkan semua daging , sos tiram , kicap cair , kicap manis dan minyak bijan dan air . Kacau semua bahan sehingga mesra dan biar daging masak sehingga empuk dan boleh la ditamabh sedikit lagi air jika nak lebih kuah . Masukkan semua cili capsicum , bawang besar serta kacau semua bahan dan biarkan sampai cili dan bawang masak serta menjadi layu .
Akhir sekali masukkan ubi kentang tadi dan kacau semua bahan dan jika kurang masin boleh ditambah lagi kicap .
Kredit : resepinannie
0 Response to "Resipi mudah sesuai untuk bulan puasa yang akan dtg ni. Daging Masak Kicap Sesuai utk di makan semasa sahur atau berbuka"
Posting Komentar