Resepi Gulai Kawah Daging Dengan Batang Pisang



Resepi Gulai Kawah Daging Dengan Batang Pisang
Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Daging lembu
  • Bahagian dalam batang pisang
  • Santan
  • Serbuk Kari Daging (bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
Bahan Tumis
inline;">
  • Bawang Putih ** mayang halus
  • Bawang Merah **mayang halus
  • Halia **mayang halus
  • Kulit Kayu Manis
  • Bunga Lawang
  • Daun Kari
Cara-cara membuatnya:
1. Ambil bahagian dalam batang pisang yang lembut. Potong serong batang pisang dan membersihkan tali-tali getah yang ada.
2. Lumur batang pisang yang telah dibersihkan dengan kunyit.
3. Sediakan bahan-bahan tumis. Bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dimayang halus. Panaskan kawah/periuk. Tumis bahan-bahan tumis (bawang, halia, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang) sehingga keperangan.
4. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Biarkan ia masak/mendidih sehingga pecah minyak. Masuk kan garam secukup rasa.
5. Seterusnya masuk kan daging yang dipotong mengikut saiz standard. Kalau ada tulang dan perut masuk kan tulang serta perut terlebih dahulu. Masak sehingga daging empuk / lembut.
6. Apabila daging empuk, baru masuk kan batang pisang.
7. Akhir sekali baru la masuk kan santan setelah daging dan batang pisang dah sekata bahan nya. Biarkan ia mendidih dan masak…
Sudah pun…sebelum tu jangan lupa rasa dulu cukup tak rasa masin nya….
Selamat Mencuba…. :)
dan

Related Posts :

0 Response to "Resepi Gulai Kawah Daging Dengan Batang Pisang"

Posting Komentar