
SOTONG SUMBAT PERCIK
Bahan-bahan:
- 4 ekor sotong torak - bersihkan dan toskan
- 2 biji ubi kentang - buang kulit dan potong dadu
- 1/2 batang lobak merah - buang kulit dan potong bulat
- 1 batang leek - belah dua dan hiris halus
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
style="font-family: Verdana, sans-serif;">10 biji lada putih - tumbuk
2 cawan santan - dikisar daripada 400 gram kelapa parut
2 batang serai - dititik
garam / gula / perasa pilihan
lidi penyemat secukupnya
Bahan kisar:
Cara:
1. Rebus ubi kentang bersama lobak merah hingga empuk.
2. Kemudian masukkan leek dan biarkan 2-3 minit. Angkat dan toskan.
3. Lenyek kentang bersama lobak dan leek tadi. Masukkan sekali bawang putih, lada putih, serta garam / perasa pilihan.
4. Masukkan bahan di atas ke dalam badan sotong hingga penuh. Tutup sotong dengan bahagian kepalanya. Sematkan lidi supaya nampak kemas.
4. Untuk kuah percik pula, masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan santan.
5. Didihkan dengan api sederhana sehingga terbit minyak.
6. Setelah pecah minyak, masukkan serai dan juga sotong sumbat.
7. Kacau rata sehingga sotong disaluti kuah. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Masak selama 5 minit, dan angkat sotong tadi untuk dipindahkan ke dalam oven.
9. Bakar /panggang sotong selama 7 minit dan sesekali lumurkan dengan lebihan kuah di dalam periuk tadi.
Silakan komen 'Share' supaya resepi ini aktif di wall anda...
dan
Bahan kisar:
- 10 biji cili kering
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm halia
- 2 cm belacan
Cara:
1. Rebus ubi kentang bersama lobak merah hingga empuk.
2. Kemudian masukkan leek dan biarkan 2-3 minit. Angkat dan toskan.
3. Lenyek kentang bersama lobak dan leek tadi. Masukkan sekali bawang putih, lada putih, serta garam / perasa pilihan.
4. Masukkan bahan di atas ke dalam badan sotong hingga penuh. Tutup sotong dengan bahagian kepalanya. Sematkan lidi supaya nampak kemas.
4. Untuk kuah percik pula, masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan santan.
5. Didihkan dengan api sederhana sehingga terbit minyak.
6. Setelah pecah minyak, masukkan serai dan juga sotong sumbat.
7. Kacau rata sehingga sotong disaluti kuah. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Masak selama 5 minit, dan angkat sotong tadi untuk dipindahkan ke dalam oven.
9. Bakar /panggang sotong selama 7 minit dan sesekali lumurkan dengan lebihan kuah di dalam periuk tadi.
Silakan komen 'Share' supaya resepi ini aktif di wall anda...
0 Response to "Boleh lah Masak nie time puasa nanti, resepi favebret keluarga..memang sedap SOTONG SUMBAT PERCIK"
Posting Komentar