Bawang pth, bawang merah, halia, serai, lada besar merah, cili api, limau kasturi, kicap cair, minyak masak, minyak bijan, minyak sapi, lada sulah, daun bawang, daun sup, bawang goreng beli
1-Air rebusan (untuk rebus ayam, buat sup, buat masak nasi)
-rebus ayam sekor dalam air mendidih yg dah dimasukkan bwg putih dan halia blender selama 5 minit
-lpas lima mnit, keluarkan ayam dan tos kan
-salut ayam dengan campuran kicap cair, garam, gula. biarkan ayam kering
-asingkan air rebusan untuk sup dan nasi
2- Nasi
-sukat beras tiga cawan rendam kan dalam air 15 minit
-tumiskan bawang pth 2, bawang merah 1 bj, serai sebtg, halia saiz ibu jari (blend semua bhn) ,
dengan minyak n minyak sapi dua sudu.
-masukkan beras, air rebusan ayam 3 setengah cawan, tumisan bahan di atas, kiub ayam 1,garam n gula ssedap rasa
-biar kan nasi masak
3- Minyak dan kicap untuk tabur atas ayam goreng
-goreng bawang merah n bawang putih potong halus sampai keemasan
-asingkan minyak n bawang
-campurkan minyak bawang 5 sudu dengan minyak bijan 2 sudu ssedap rasa, biar dalam mgkuk
minyak bijan jangan banyak nau.
- kicap cair, gula, sdikit aji diadunkan,biar dalam mangkuk
kicap akan rasa sedikit masin n lemak
4- Sup
-gunakan air rebusan ayam, masukkan bawang goreng yang dah diasingkan dari minyak bawang, lada sulah, garam, gula, kiub ayam sesedap rasa, daun sup
5- sambal nasi ayam
-blend cili besar 10 biji, cili api sdikit sesedap rasa, halia saiz ibu jari, bwg putih 3 biji.
-masak api sederhana
-masukkan garam, gula, air limau,sedikit sos cili
-masak smpai sedap, mendidih je trus tutup api.
rasa sambal masam manis n pedas
6- Ayam goreng
-goreng ayam seekor dengan minyak penuh
-pastikan minyak panas bila nak masukkan ayam
-kemudian sederhanakan api supaya bahagian dada masak, bhgian dada pling lambat masak
-siap goreng ayam potong dan taburkan bawang goreng beli, daun bawang, kicap campuran n minyak bawang+bijan kat atas ayam..
Tips jangan abaikan
-rendam beras n sukat air untuk dapatkan nasi yang lembut n sedap
-ayam mesti ditoskan untuk dapatkan tekstur garing
-goreng ayam sekor untuk isi yang lembut
-kalau nak kaw sedap kena la tambah aji. huhu
-kicap n minyak bawang n minyak bijan sangat penting untuk serlahkan rasa ayam
dihalalkan share.
kalau ada yang tak paham boleh tanya kat komen
saya akan update kalau ada part yg terlupa
Pemilik resepi : Fb Marzuan Saudagar Katering
0 Response to "Resepi & tips Nasi Ayam as sufi katering Maaf lambat upload.. bz nau 😁😁 resepi untuk sekor ayam"
Posting Komentar