- [;]300g kacang soya
- [;]2.5 liter air
- [;]2 helai daun pandan
- [;]2 sudu tepung jagung
- [;]1 sudu teh serbuk GDL/sekko (beli di kedai kek)
Bahan-bahan untuk air gula –
- [;]Secawan gula
- [;]2 cawan air
- [;]Sehelai daun pandan
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-
1. [;]Rendam kacang soya 5 – 6 jam
2. [;]Kisar kacang soya tersebut menggunakan pengisar makanan. Kemudian, tapis hasil kisaran menggunakan penapis (guna penapis teh tarik pun boleh)
3. [;]Ambil satu bekas atau periuk, dan masukkan 2 cawan air soya yang dikisar tadi, lepas tu masukkan 2 sudu tepung jagung dan 1 sudu teh serbuk GDL. (INGAT: Sediakan 2 periuk yang berasingan, 1 untuk masak air soya, satu lagi tempat untuk mengeraskan tau fu fah)
4. [;]Air soya yang banyak tadi dimasak bersama 2 helai pandan dalam periuk dengan api yang besar, dan digaul sentiasa. MESTI digaul sentiasa supaya air kacang soya tak berkerak.
5. [;]Kacau sehingga ia membuih ke atas dan tutup api.
6. [;]Kacau bekas yang berisi air soya, serbuk GDL dan tepung jagung tadi supaya sebati.
7. [;]Lepas tu, tuangkan semua air soya panas ke dalam bekas berisi campuran tu. JANGAN DIKACAU!
8. [;]Lepas tu, buang buih yang terdapat di atas air soya yang bakal menjadi tau fu fah itu. Tunggu selama sejam untuk tau fu fah mengeras.
9. [;]Sambil menunggu tau fu fah mengeras, masak air gula. Caranya, Didihkan secawan gula pasir bersama 2 cawan air (masukkan sehelai daun pandan yang disimpul). Boleh juga gunakan gula merah atau gula melaka.
10. [;]Hidangkan Tau fu fah bersama air gula.
0 Response to "RESEPI TAU FU FAH YANG LAZAT"
Posting Komentar