Kuih tradisi ini paling mudah!!! Nak inovasi dengan pelbagai warna dan perisa juga boleh!!! Try la.. Share cepat!!
Bahan-bahan kuih lapis:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
Cara buat kuih lapis:
📝Masukkan santan dalam periuk dan panaskan sebentar hingga suam-suam kuku. Tutup api.
📝Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
📝Masukkan santan dalam mangkuk. Gaul hingga tidak berbintil.
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian.
📝Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa sos.
Tuang 1/3 adunan tanpa warna ke dalam loyang berukuran 8 inc yang telah di sapi sedikit minyak ke dalam
kukusan. Kukus selama 5 minit dengan api kuat.
📝Lepas lapisan pertama masak, tuang 1/3 adunan merah. Kukus lagi.
Ulangi proses hingga dapat 6 lapisan dengan diakhiri lapisan merah.
📝Angkat dan sejukkan sebelum di potong.
📝Masukkan santan dalam periuk dan panaskan sebentar hingga suam-suam kuku. Tutup api.
📝Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
📝Masukkan santan dalam mangkuk. Gaul hingga tidak berbintil.
Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian.
📝Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa sos.
Tuang 1/3 adunan tanpa warna ke dalam loyang berukuran 8 inc yang telah di sapi sedikit minyak ke dalam
kukusan. Kukus selama 5 minit dengan api kuat.
📝Lepas lapisan pertama masak, tuang 1/3 adunan merah. Kukus lagi.
Ulangi proses hingga dapat 6 lapisan dengan diakhiri lapisan merah.
📝Angkat dan sejukkan sebelum di potong.
Jom share ramai2.
Sumber: Facebook
0 Response to "RESEPI KUIH LAPIS YANG SANGAT MUDAH DAN SEDAP!!!!"
Posting Komentar