Nak bagi resepi Pau kukus Homemade, okla2 memandang kan ramai sgt mintak resepi Pau gebu lepas viral,Jom buat kat umah



Homemade: Pau kukus lembut n gebu.

Bahan2 __ Utk kulit pau.

  • 1kg tepung pau.
  • 1peket yis mauripan(11gm) 2sudu bsar biasa,1sudu bsar gula(gaul brsama, biar naik kembang).
  • 3 sudu bsar butter.
  • 5 sudu bsar susu pekat.





Bahan2__ Utk Inti (ikutsuka) sya pakai buah sengkuang.
  • Sbiji buah sengkuang (buang kulit dn hiris kecil.)
  • 400gm Daging Ayam Kisar/udang kering pun boleh.(sy kukus dulu daging)
  • 2 biji bwng bsar (hiris)
  • 5 ulas bwng merah #
  • 5 biji bwng putih #
  • Garam, 
  • gula, 
  • cili kering, 
  • sos tiram, 
  • serbuk perasa ( sya pakai maggi cukup rasa).
1. Gaul tepung pau brsama butter sehingga rata, msukkan susu pekat, selepas itu msukkan yis yg telah kembang tadi, gaul lagi hingga tidak melekat ditangan.
Rehatkan doh, bungkus dgn kain lembap biarkan dohnya kembang

2. Tumis bwng merah, bwng putih, 1cm halia, cili kering yg telah ditumbuk sampai kekuning, msukkan sos tiram, bwng bsar,kemudian masukkan buah sengkuang. Didihkan shingga bahan tu msak.
Masukkan garam, gula dan Maggi Cukup Rasa...masak sehingga kering .

Kulit pau dibahagi- bahagikan sama rata dan dibentuk bulat.
Masukkan inti di tengah dan dicantumkan menjadi bulat.
Letakkan di atas kertas minyak dan rehatkan utk kembang kali ke dua.
Kukuslah selama 15 minit atau sehingga masak.

Tips.. Tumbuk2 doh yg dh kembang tadi utk buang anginny.

Adohh...Panjang nya resepi ini.....penatnya ku taipnya....tapi tak apalah kerana share..
dan

0 Response to "Nak bagi resepi Pau kukus Homemade, okla2 memandang kan ramai sgt mintak resepi Pau gebu lepas viral,Jom buat kat umah"

Posting Komentar