🔸 Pisang
berangan/molek 3-4 biji ~ dilecek (saya pakai 4 biji supaya muffin lbh moist)
🔸 1 biji telur ~ dipukul sedikit
🔸 1/3 cawan butter ~ dicairkan
🔸 1/2 cawan gula (atau lebih ikut suka)
🔹 1/2 cawan tepung gandum
🔹 1 sudu teh baking powder
🔹 1 sudu teh baking soda
🔹 1/2 sudu teh garam
Cara2
Panaskan oven pd suhu 180C
Bahan bertanda 🔸 dicampur sekaligus
Bahan bertanda 🔹 diayak sekaligus
Campurkan kedua2 bahan 🔸&🔹, gaul sebati guna spatula. X perlu kacau beria sgt sbb nanti muffin jadi keras. Isikan adunan hingga 3 suku penuh dlm papercup yg diletak dlm tray muffin. Hiaskan ikut suka. Bakar selama 15-20min bergantung pd jenis oven.
Selamat mencuba 😊👍🏼👍🏼
0 Response to "Dah berpuluh kali buat muffin pisang dgn resepi ni...baik utk makan sendiri atau jual. Mcm tu lah kejadiannya. Almost perfect 10! Ternyata resepinya foolproof/ gerenti jadi. Silakan siapa nak share 😊😍🍌🍌🍌"
Posting Komentar