
mkn inti kcg hijau...bom ni kompem x meletup kebaboom...lembuutt je n maintain bulat walaupun dh sejuk...dpt 17 bj...sampai x cukup berebut dgn somi...hahaha...lenkali kene buat byk sikit...
♡KUIH
BOM PANDAN♡
☆2 cwn tpg pulut
☆3 sd bsr tpg gandum
☆1/2 sd teh garam
☆1 cwn air daun pandan-guna 2 helai d.pandan blend dgn air
☆2 sd bsr gula
☆sedikit pewarna hijau
☆bijan secukupnya
Inti kcg hijau
☆1/2 cwn kcg hijau-rendam 2 jam
☆1/2 cwn gula pasir
☆secubit garam
☆1 helai daun pandan-disimpul
Cara Membuatnya
1-(inti) Rebus kcg hijau hingga empuk. Bila air dh kering sikit, mskkn gula, garam & d.pandan. Kacau hgga kcg hancur & kering. Sejukkan dlm peti ais semalaman, kemudian bulat2kn kecik.
2-Satukan tpg pulut, tpg gandum & garam. Sebatikan
3-Kacau gula bsama air d.pandan, kemudian campur pewarna hijau & tuang ke dlm tpg sikit2 sambil uli hgga mjadi doh yg agak lembut. Doh nya sama spt buat buah melaka/onde2. Sy x habiskn air d.pandan tu, guna dlm 3/4 cwn je
4-Ambik sikit adunan, leperkan & ltk inti. Ttp & gentel bulat
5-Golek2kan atas bijan, kemudian gentel lg supaya bijan melekat kuat pd kuih
6-Rehatkan dl selama 1-2 jam dlm peti ais (tips supaya x meletop bile grg)
7-Pnskn myk hgga btl2 pns. Ms goreng slowkn api sederhana n goreng hgga kekuningan
8-Jika nk byk gandakn sukatan adunannye ye...termasuk inti skali
dan
☆2 cwn tpg pulut
☆3 sd bsr tpg gandum
☆1/2 sd teh garam
☆1 cwn air daun pandan-guna 2 helai d.pandan blend dgn air
☆2 sd bsr gula
☆sedikit pewarna hijau
☆bijan secukupnya
Inti kcg hijau
☆1/2 cwn kcg hijau-rendam 2 jam
☆1/2 cwn gula pasir
☆secubit garam
☆1 helai daun pandan-disimpul
Cara Membuatnya
1-(inti) Rebus kcg hijau hingga empuk. Bila air dh kering sikit, mskkn gula, garam & d.pandan. Kacau hgga kcg hancur & kering. Sejukkan dlm peti ais semalaman, kemudian bulat2kn kecik.
2-Satukan tpg pulut, tpg gandum & garam. Sebatikan
3-Kacau gula bsama air d.pandan, kemudian campur pewarna hijau & tuang ke dlm tpg sikit2 sambil uli hgga mjadi doh yg agak lembut. Doh nya sama spt buat buah melaka/onde2. Sy x habiskn air d.pandan tu, guna dlm 3/4 cwn je
4-Ambik sikit adunan, leperkan & ltk inti. Ttp & gentel bulat
5-Golek2kan atas bijan, kemudian gentel lg supaya bijan melekat kuat pd kuih
6-Rehatkan dl selama 1-2 jam dlm peti ais (tips supaya x meletop bile grg)
7-Pnskn myk hgga btl2 pns. Ms goreng slowkn api sederhana n goreng hgga kekuningan
8-Jika nk byk gandakn sukatan adunannye ye...termasuk inti skali
0 Response to "Breakfast pg td...kuih bom pandan...biasa wat inti kelapa, hr ni rs nk mkn inti kcg hijau...bom ni kompem x meletup kebaboom...lembuutt je n maintain bulat walaupun dh sejuk"
Posting Komentar