
Resepi Karipap Sardin
Bahan-Bahan
- 250gm tepung gandum
- 2 sudu besar marjerin - panaskan (boleh juga letakkan semua minyak panas - tanpa majerin)
- 2 sudu besar minyak masak - panaskan
- garam
- 1/2 cawan air atau lebih sikit (tuang sikit-sikit sehingga jadi doh)
INTI
- 1 tin besar sardin
- 3 tangkai cili merah besar -di hiris (saya gantikan dengan 2 sudu teh serbuk cili)
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- garam dan gula secukup rasa
- air dan sedikit jus limau nipis
Cara menyediakannya:
1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin dan minyak masak yang telah dipanaskan (untuk mendapatkan kulit karipap yang rangup). Gaul rata guna sudu sebab panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit-sedikit. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2. Untuk buat inti - Sardin di toskan airnya dan hancur-hancurkan. Ketepikan seketika.
3. cincang bawang besar dan bawang putih. Tumiskan hingga naik bau. Masukkan serbuk cili dan kacau rata. Kemudian masukkan sardin yang di hancurkan, gula dan garam secukup rasa. Masukkan sedikit jus limau nipis dan gaul sebati. Kalau dah secukup rasa bolehlah di angkat dan sejukkan.
4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim.
5.Setelah siap mengelim, goreng dengan api yang sederhana supaya karipap tak gelembung.
Suka bermain slot tapi sering rungkad ? , santai...nih kak aku kasih tau slot gacor kemenangan tanpa batas , apa lagi buat member baru kak di jamin mantap poll auto jadi sultan deh...langsung cobain kak main di MarioBola!
BalasHapus